marți, 17 mai 2016

BINE DE ȘTIUT : Infestare cu ANISAKIS?

“Pește cu viermi” - expresie nefericită preluată de media și prezentată trunchiat consumatorului. 
„Am fost, sunt și rămân adepta consumului de pește sălbatic, de apă sărată, congelat imediat după capturare.”
De ce sa consumam un produs congelat??
1- Congelarea este o metodă de conservare a alimentelor care impiedică dezvoltarea microorganismelor si distruge parazitii. Prin congelare se produce o igienizare a produsului, adică eventualii paraziți care ar exista în viscere în momentul capturii ar deveni inofensivi instantaneu, produsul nefiind afectat. Există de altfel, o recomandare UE (Regulamentul 853/2004) ca orice pește să fie congelat la -20ºC minim 24-48 ore înainte de a fi preparat. 
2- Prin congelare rapida, imediat dupa captura, toate proprietățile nutritive sunt păstrate intacte, astfel încât prin decongelare obtinem un produs similar cu cel abia capturat, DAR igienizat. Prin congelarea rapida cristalele de gheata sunt extrem de fine la nivel intracelular ceea ce minimizeaza alterarea tesuturilor si se reduce pierderea de apa prin decongelare. 
Pește congelat sau pește proaspat ?! ce alegem? 
Sincer, eu aș alege mereu peștele congelat. De ce?! 
1 - Un pește proaspăt trebuie transportat, depozitat și prezentat consumului intr-un termen de timp extrem de scurt (maximum 7 zile de la captură, în farfurie) și un interval de temperatură extrem de mic: 2ºC—6ºC. Sunt multe șanse ca lanțul termic să fie întrerupt, dat fiind intervalul extrem de mic.
2 - Nu am un control asupra igienizarii peștelui proaspăt, nefiind supus unor temperaturi extrem de scăzute într-un interval de timp de minim 24-48 ore. Iar ca sa mă asigur îl congelez eu acasă înainte de a-l pregati, însă, de unde știu eu că nu a fost supus congelării și apoi decongelării ?! Știm cu toții că prin repetarea acestui procedeu se distrug practic toate proprietățile nutritive ale produsului. 
3 - Un pește congelat rapid la -20ºC - 40ºC și menținut apoi la -18ºC pe perioada transportului / depozitării este mult mai sigur pentru că ne oferă siguranța unui interval de temperatură mult mai mare, care este greu să fie întrerupt. Riscul ca un astfel de produs să fie decongelat și apoi recongelat este mult mai mic decat în cazul peștelui proaspăt. 
Viremele sârmă (apă dulce) versus Anisakis (apă sărată). 
Din păcate despre viermele sârmă nu se vorbește absolut deloc deși chiar reprezinta un pericol întrucât toate apele dulci de la noi din țară sunt infestate (mă refer la Dunăre și Lacul Razelm în principal). Pescarii și producătorii autohtoni știu foarte bine despre ce vorbesc eu aici. În trecut au aparut destule materiale pe internet, și în presă însă nu s-au luat măsuri. Acest vierme chiar migrează în masa musculară și ajunge foarte ușor pe masa consumatorului, singurul mod de a-l distruge rămânând doar prepararea termică (la mai mult de 70ºC). Mă întreb: Nu se comite o mare nedreptate aici ?! vorbindu-se numai despre Anisakis?! Oare consumatorul nu este chiar prejudiciat pentru că este învățat constant să refuze peștele congelat în favoarea peștelui prospăt autohton? Dar cine îl asigură oare, că achiziționând un pește proaspăt este ferit de pericolul viermelui sârmă?
Anisakis-ul foarte enuntat acum, este un parazit care trăiește în toate mările și oceanele planetei. Larvele sunt vizibile cu ochiul liber putand ajunge pana la 3 cm. Este periculos numai dacă îl îngurgităm viu! Adică, dacă consumăm pește crud infestat (sushi), pește marinat sau afumat CARE în prelabil nu a fost congelat. Șansele deci, sunt minime. Dacă peștele a fost supus congelării imediat după captură - parazitul devine inofensiv. Referitor la eviscerarea imediată după captură la bordul vasului, aș face o mentiune: ar trebui impusă o măsură care să impună tratarea viscerelor inainte de a fi aruncate in ocean, pentru ca acest parazit să nu fie apoi asimilat de alte specii. Frecvența îmbolnăvirilor cu acest parazit apare in cazul consumului de PESTE CRUD, care nu a fost in prealabil congelat (Japonia, Olanda - țari consumatoare de sushi), sau in cazul marinării sau afumării pestelui care nu a fost initial congelat. In China incidenta imbolnavirilor este extrem de redusa pentru ca traditional se consuma ghimbir impreuna cu pestele crud, nepreparat termic. Astfel, s-a demonstrat ca principiile active din ghimbir distrug acest parazit.
Tratamentele de congelare sau tratare termica răman cele mai eficiente metode de distrugere a larvelor parazitare (material privind infectia produsa de Anitzakis Simplex - site-ul ANSVA Romania). 
Afirmatia conform careia Alergenii produsi de Anitzakis ar fi foarte rezistenti la aceste tratamente (cel termic si cel de congelare) NU este sutinuta o serie de alte materiale de specialitate, astfel incat nu se poate aprecia cu fermitate acest fapt.
SA NU UITAM !!! PESTELE este un produs esential in dieta umana cu aport de proteine usor de digerat, cu un nivel ridicat de acizi grasi polisaturati (Omega3) extrem de benefic pentru organismul uman. 
Peștele oceanic, sălbatic, este un aliment extrem de sănătos. 
In particular, MACROUL este un pește sălbatic, accesibil tuturor, care nu trebuie să lipsească din alimentație, deoarece: 
contine puține calorii;
întărește sistemul imunitar;
contine acizi grași nesaturati - Omega 3;
scade nivelul trigliceridelor (acestea sunt în strânsă legatură asociate cu bolile de inimă și accident vascular);
reglează tensiunea;
face ca vasele de sânge să fie mai elastice, imbunătățind circulația;
consumat frecvent previne cancerul;
este recomandat în diete de slăbire, ajută la scăderea tesuțului adipos;
studiile arată că există o legatura între consumul de ulei de pește și scăderea depresiei, suicid, schizofrenie și Alzheimer;
s-a observat o intensificare a activității cerebrale și o îmbunătățire a memoriei;
MACROUL în afara acizilor grași Omega 3, conține proteine, calciu, potasiu, seleniu și magneziu, precum și Vitaminele: B3, E, D, A, K, C, B12.
În ultima vreme în media se tot folosește acest termen “Pește cu viermi” dar din păcate consumatorul nu este informat corespunzator și se creează astfel niste “fobii” greu de reparat. Cei care vorbesc despre acest parazit (Anitzakis), pot sa ne comunice și nouă o rată a îmbolnavirilor în România?!
Cele mai cunoscute alimente alergizante sunt: laptele de vacă și derivatele sale, preparatele ce conțin ouă, arahide, nuci, susan, mac, acaju, soia, pește, cerealele ce conțin gluten (grâu, secară, orz), unele fructe (kiwi, căpșuni, ananas, cocos), ciocolata, cafeaua, alcoolul. 
Este mentionat si pestele printre multe alte alimente, eu as include crustaceele si molustele care, deasemenea, sunt alimente alergene. 
CONCLUZIE!!! 
EU ALEG să consum acest aliment atât de BENEFIC, îl cumpăr numai CONGELAT, îl EVISCEREZ cu atenție (daca nu este eviscerat deja) și îl prepar TERMIC la temperaturi de peste 70ºC.
ALEG să-l mențin în alimentația copiilor mei, îl RECOMAND prietenilor mei ÎN DETRIMENTUL peștelui de crescătorie hrănit cu hormoni și antibiotice, sau plin de toxine (fileul de Pangasius), lista poate continua și cu alte produse alimentare: pui crescut cu hormoni și antibiotice, mezeluri cu potențiatori de gust și arome, și alte chimicale.
Am încredere că se poate dezbate acest subiect in mod transparent și fără alte interese oculte.